Ovo je demo verzija sajta.Vaše narudžbine neće biti obrađene.

Maja Herman Sekulić proglašena za jednu od "50 nezaboravnih žena Evrope"

15.05.2024.

Naša ugledna književnica, pesnik i prevodilac, Maja Herman Sekulić, izabrana je kao jedini predstavnik naše zemlje među 50 znamenitih žena i stubova kulture Evrope u antologiji "Evropa" velikog Stoklholm projekta u 5 tomova.

Ona je do sada i jedina Srpkinja koja je odbranila doktorat na prestižnom univerzitetu Prinston u SAD-u, a sada je i potpredsednik Internacionalne Akademije etike (IEA) iz Indije i zvanično je bila proglašena za višestrukog ambasadora kulture, knjževnosti i dobre volje pod pokroviteljstvom Uneska.

Ona ima i počasnu titulu "Globalne ikone poezije", i jedna je od naših najviše nagrađivanih umetnica u svetu.

Profil Maje Herman Sekulić pojaviće se u 3. tomu "Evropa" velikog Stokholm projekta u 5 tomova, od kojih svaki pokriva po jedan od pet kontinenata, a čiji je autor uvažena dr Tanet Tibursio Markes, ideolog, arhitekta, globalni lider Unije hispanoameričkih pisaca i predsednik organizacije Mil Mentes i Forbsa iz Meksika.

U žiriju su bili kandidat za Nobelovu nagradu za mir, Eva Lijanu Petropulo, ambasador i popularni dečji pisac iz Grčke, i prof. dr Kristijan Titse, predsednik Udruženja za mir (UNAccc) iz Argentine.

Pored ovog velikog priznanja za našu autorku i našu zemlju, Maja Herman je nedavno proglašena i za Počasnog osnivača Dana grčkog pesnika Konstantina Kavafija u Valosu, a njene pesme su objavljene u najčitanijem grčkom književnom časopisu Polis.

Ugledni izdavač "Štampar Makarije" upravo je izdao dve njene knjige: Skice za portrete, 3. izdanje, u kojima se nalaze eseji i razgovori sa velikim svetskim imenima sa kojima se družila i sarađivala, od Fraja i Bluma do Brodskog ili Dilana, kao i njene studije Književnost prestupa kao teorije parodije kod Džojsa, Mana i Belog.

Obe knjige su odavno postale nezaobilazno štivo na nekim katedrama anglistike i komparativne književnosti.

Takođe, doajen naše režije Zdravko Šotra upravo je zavšio scenario po romanu ove spisateljice Devet života Milene Pavlović Barili, koje se prvo pojavilo u izdanju Galerije i Fondacije Barili iz Požarevca, a potom u Italiji dobilo nagradu za "najbolji strani roman" prošle godine, i sada se očekuje drugo izdanje u dva toma kod većeg italijanskog izdavača.

(Izvor Tanjug - https://www.rts.rs/lat/rts/dijaspora/vesti/5440745/-maja-herman-sekulic-proglasena-za-jednu-od-50-nezaboravnih-zena-evrope.html 15.maj 2024.)