Izdavačka kuća Štampar Makarije, 0628838275, Bulevar Mihajla Pupina 10z/76, Novi Beograd

Radomiru Uljareviću i Gordani Đilas uručene nagrade iz Fonda zadužbine Branka Ćopića

05.06.2024.

Radomiru Uljareviću i Gordani Đilas uručene nagrade

iz Fonda zadužbine Branka Ćopića

Nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića uručene su danas Radomiru Uljareviću za zbirku kratkih priča "Međustanica" i Gordani Đilas za zbirku pesama "Hvatanje mesečine", na svečanosti u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Odluku o nagradama za dela visoke umetničke vrednosti, objavljena prvi put u 2023. godini, doneo je Upravni odbor zadužbine, koji čine članovi SANU Matija Bećković, Zlata Bojović, Jovan Delić, Dušan Kovačević i Milosav Tešić.

 

 

knjizevne, nagrade, zaduzbine, branka, copica, 2019

Izvor: SANU

U svojoj besedi akademik Bećković je istakao da bi "već i sama beleška o piscu bila dovoljna da skrene pažnju zadužbine na 'Međustanicu' Uljarevića", koja je u izdanju Kosmos izdavaštva, "knjiga crtica, kratkih pričica, pesmica u prozi, romana u jednoj rečenici, eseja o piščevoj poetici".

"Humor je zlatna podloga 'Međustanice'.

Kao što je Ćopić bio najduži smeh Beograda, tako i smeh Uljarevića više vredi od celokupne turističke ponude Crne Gore", naveo je Bećković.

Zahvalivši se žiriju, Uljarević je istakao da su ga odlukom obavezali da se ponovo vrati Ćopiću "čija je dobrota utkana u naivne postupke njegovih junaka".

Uljarević je rekao da njegove pripovetke "imaju svoj realni, mistički život, jer one su postojale oduvek", a on ih je samo preuzeo i zapisao u najkraćem obliku.

"One su bile žive i pre tog čina, mislim na njihovo intuitivno iskustvo koje ostavlja žig transcedentnog. Čini se da je pitanje sažetog sažetog pripovedanja u odnosu na široko pitanje vremena - čini se da vreme sporije protiče u dužoj nego li u kraćoj pripoveci", naveo je Uljarević.

Prema njegovim rečima, "kraće pripovetke su kao kakvi presovani isečci iz života".

Govoreći o zbirci pesama Đilas, koju je objavila Narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina, dopisni član SANU Delić je istakao da njena poezija "zgušnjava i uteže svet, pa pesnička slika sveta, skupljenog u užarenu grudvu stihova, postaje poetička žiža ove osećajne, tople, snovidovne i evokativne knjige".

"Ova poezija je svim čulima otvorena prema svetu - prema spoljašnjem i unutarnjem beskraju, prema precima i onima koji su odleteli i preselili se na drugu galaksiju, do koje je mogućno dopreti samo stihovima. Svet je skupljen u užarenu grudvu stihova", ocenio je Delić.

U svom obraćanju, Đilas je navela da je od "Ćopića naučila, kao i njegova mala junakinja Luna, da se od sveta možemo braniti i ukosnicom, koju dok ide kroz mrak izvadi iz kose i držeći je u ruci ne boji se ničeg".

"Tako sam i ja hvatajući mesečinu prizivala svoje pretke i okupljajući ih u stihovima, nalazila da je poezija jedina odbrana od svega što nam donose iskušenja savremenog sveta", rekla je dobitnica.

Đilas je izrazila nadu da će iz knjiga koje ostanu "budući čitaoci ponešto prepoznati i u svom vremenu, jer svako vreme svedoči o svom vremenu".

"Ovo je lepo i teško, i uvek poslednje, ali opstaje jer može da ga brani i sačuva ukosnica jedne devojčice", zaključila je Đilas.

Izvor:

https://www.rtv.rs/sr_lat/kultura/radomiru-uljarevicu-i-gordani-djilas-urucene-nagrade-iz-fonda-zaduzbine-branka-copica_1545565.html